حضور مهندس چمنیان در دومین کنفرانس ملی تفکر سیستمی در عمل

1400/09/18

اشتراک گذاری

دومین کنفرانس ملی تفکر سیستمی در عمل توسط دانشگاه فردوسی مشهد و با حمایت گروه پژوهشی تفکر سیستمی در عمل از تاریخ 16 لغایت 18 آذر ماه 1400 به صورت مجازی برگزار شد.

دومین کنفرانس ملی تفکر سیستمی
این کنفرانس شامل سخنرانی های کلیدی، پنل های تخصصی و کارگاه های آموزشی در محورهای مختلفی از جمله تفکر سیستمی، چالش ها و فرصت ها، حل مسئله سیستم های پیچیده، پویا شناسی سیستم ها، مهندسی سیستم ها و ... برگزار شد.


مهندس محمدعلی چمنیان، موسس و بیناگذار گروه صنعتی نیان نیز در یکی از پنل های تخصصی این کنفرانس با موضوع چالش های سیستمی ارتباط صنعت و تجارت حضور یافت. دکتر علی نقی شریعتی، استاد دانشگاه شریف و مهندس علی امیدبخش، معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان رضوی از دیگر اعضای این پنل بودند. اصلی ترین موضوع این نشست بررسی مزایا و معایب، ادغام و یا تفکیک وزاتخانه صنعت و معدن و بازرگانی بود. 


مهندس چمنیان در ابتدای این نشست در رابطه با چالش های پیش رو مرتبط با این موضوع گفت: مسئله ای که در رابطه با این موضوع وجود دارد این است که استراتژی موجود در کشور برای اداره کردن امور مملکتی از طریق درآمد نفتی است یا از طریق تولید و ایجاد یک ثروت درون زا.
در اکثر مواقع این سیاست که هزینه های مملکت از طریق نفت تامین شود بسیار مورد توجه قرار گرفته است و در مواردی که دیگر دولت نتوانسته از این طریق به اهداف خود دست یابد به اجبار سیاست های یکپارچه تولید و تجارت را طی می کند.
مشکلی که در این مسئله وجود دارد این است، زمانی که درآمد از طریق صادرات نفت باشد، دولت برای تامین هزینه هایش مجبور به تبدیل ارز موجود به ریال می شود. در این مواقع که نقدینگی ارزی داریم بهترین روش دولت این است این ارز را از طریق واردات کالا مانند لوازم خانگی تبدیل به ریال کند. این چرخه که هزینه های کشور از طریق نفت تامین می شود، تجارت و واردات را تقویت می کند نه تولید.


وی در ادامه افزود: دولت باید در صورت فروش نفت، درآمد ناشی از آن را صرف سرمایه گذاری های کلان در داخل و یا خارج از کشور کند.
به نظر من یکپارچگی همه جا به معنای ادغام نیست، یکپارچگی می تواند در سطوح بالاتر دولت شکل بگیرد. همیشه نیاز نیست برای هماهنگی بیشتر دو وزاتخانه با هم ادغام شوند، بلکه باید یکپارچگی در رویکرد باشد.
این چالش باید از دو نگاه بلند مدت و کوتاه مدت بررسی شود. اگر نگاه ما بلند مدت باشد باید صنعت و بخش مولد کشور تقویت شود و همه بخش ها از جمله تجارت به این تقویت کمک کند. اما اگر نگاه کوتاه مدت به این قضیه داشته باشیم ممکن است معایب ادغام این دو وازتخانه بیشتر از محاسن آن باشد. که در این صورت این چرخه فقط در بلند مدت به تعادل می رسد.

سخنرانی مهندس چمنیان
 لازم به ذکر است مهندس محمدعلی چمنیان در نخستین دوره از کنفرانس ملی تفکر سیستمی که در آذر ماه سال 1398 برگزار شد نیز به عنوان یکی از سخنرانان حضور داشت.
تندیس کنفرانس تفکر سیستمی

جهت مشاهده ویدئو کامل سخنرانی اینجا کلیک کنید.

 

مشاهده لیست کامل سخنرانی های مهندس محمدعلی چمنیان